Åter i hemstaden. Gunnar ”Kajan” Lindström är på ett kort besök i Gävle. Numera bor han på Rivieran och hans artisteri har gjort att han rest över stora delar av världen. Foto: Britt Mattsson

Kajan, 79, redo att börja uppträda igen

CLARION HOTEL WINN, TORSDAG, KLOCKAN 13.00. Först var det artistlivet som förde honom jorden runt med partnern och livskamraten Danielle, sen var det Danielles ledsjukdom som höll Gunnar ”Kajan” Lindström borta från Sverige och Gävle. Men nu är han här igen, för tredje, fjärde gången någonting på 60 år.

Relaterat

Under storhetstiden. Gunnar ”Kajan” Lindström reste under sin aktiva tid jorden runt och uppträdde tillsammans med sin livskamraten och partnern Danielle.

Vi möts på Clarion för lunch och intervju, ty så vill Kajan ha det. Det är Bo-Göran Hedberg på Ascot, som själv arbetat som cirkusartist, som tycker jag ska intervjua Kajan, ”han med Rolla-Roll-numret-vet-du”.

Kajan – som är Bomhusgrabb – bär sina 79 år med den äran innanför den bärnstensfärgade paletån, de tonade pilotbrillorna och svarta hip hop-kepsen.

I dag, måndag, återvänder Kajan till Rivieran, men har under vistelsen i Gävle för första gången umgåtts med tanken att flytta hem igen.

– När jag blivit för gammal för Rivieran. Jag lever ensam och många av vännerna är döda.

Också Danielle är död. Hon dog för sex år sen, efter 20 års sjukdom – vilket för Kajan inneburit en stor sorg. I 20 år var han också hennes vårdare.

Det var ett fall under parets gemensamma balansnummer Rolla-Roll som utlöste Danielles sjukdom och avslutade parets showliv.

– Första tiden efter olyckan var Danielle med på scen trots att hon inte kunde gå. Jag gjorde om numret så att vi gjorde entré med Danielle sittandes på högra hand. Sedan ställde jag ned henne på att sådant sätt att hon inte tappade balansen. Under det fortsatta numret lyfte jag henne ovan mitt huvud, och sedan vi lämnade vi scenen på samma sätt som vi gjort vår entré.

Gunnar fick sitt artistnamn Kajan –och sitt första balansnummer – som Furuviksbarn i mitten av 40-talet.

Alla ungar ville gå med i Furuviksbarnen, och Kajan var oerhört stolt över att få vara med.

Det var också tillsammans med Furuviksbarnen som Kajan gjorde sin Europa-debut 1948 med ett ryttarnummer.

Turnén var en succé, och Kajans balanskonst blev över en natt hans levebröd.

Han gillade resandet, mötena med nya kulturer och människor – och Danielle, som han träffade under en Tysklandsturné och som kom att bli hans show- och livspartner. Både till häst och i Rolla-Roll-numret.

Kajan och Danielle turnérade i Europa och Asien – och i Sydamerika tillsammans med The Svensons med bland annat sitt ryttarnummer – ända tills Danielle var så skör att de tvingades avsluta artistlivet.

I en veckotidningsintervju 1981 berättar Kajan att det enda han saknade från Sverige är Gevalia.

– Då uppvaktade Gevalia mig med flera kilo kaffe som tack för reklamen!

Något jag berättar för Clarions vd Mikael Junger när han slår sig ned vid vårt bord för att prata bort en stund. Kajan och Mikael finner varandra och Mikael förärar till Kajans stora glädje sin nye bekantskap fyra paket Gevalia exportkaffe (och river dessutom Kajans nota!).

Kanske, kanske kommer Kajan tillbaka till Gävle nästa sommar. Och då skulle han vilja uppträda på barnkliniken med den marionetteater han efter Danielles död byggt och sytt dockor till.

– Nu är jag redo att börja uppträda igen.