FURUVIKSPARKEN – FURUVIKSBARNEN, ETT BEGREPP SOM NU BRYTS SÖNDER…………….

 

 

 

Tisdagen den 25 januari 2011, kl 16.25.

 

Jag står på perrongen i Furuvik och skall åka till Uppsala med Upptåget. Bakom mig ligger Furuviksparkens entré i vinterdvala. Det blåser snålt omkring mig, men ännu snålare inombords.

 

Sommaren 2010 öppnades Furuviksparken för första gången sedan 1936, (det vill säga för 73 år sedan) utan att Furuviksbarnen stod i cirkusmanegen redo att följa i sina företrädares spår att glädja sin publik med sin föreställning i lek och allvar. Sommaren 2010 kallades för ”timeout” och Furuviksbarnen skulle säkert återkomma sommaren 2011.

 

Här står jag nu med orden ”Det blir inga Furuviksbarn i Furuviksparken i fortsättningen”

 

 

Furuviksparken – Furuviksbarnen, ett begrepp inte bara i Gävle med omnejd, utan i hela Sverige och även i Danmark. Dessa ord så intimt förknippade med varandra, det ena kan inte finnas utan det andra. Det är så många känslotrådar som binder dem samman som en kropp med en underbar själ inom sig. Barnen, parken, sommarlov, massor av glädje, sång, dans, cirkuskonster, djur, härlig kamratskap och en fin fostran till vuxenlivet..  

 

Djur har kommit och försvunnit från parken, karuseller har byggts upp och rivits, världsartister har kommit och gått – men Furuviksbarnen har bestått tack vare underbara ledare som helhjärtat ställt upp under alla år.   

 

Furuviksbarnen, Ungdomscirkusen och Gossorkestern, alla har de spridit glädje omkring sig, inte bara i Furuvik utan land och rike runt, slagit publikrekord på bl a Liseberg i Göteborg, på Jamtli i Östersund och på Tivoli i Köpenhamn.

 

Nu fryser jag rejält inom mig och jag har svårt att se Furuvikparkens entré i vårgrönska öppna sina grindar för sommaren 2011 utan Furuviksbarnen. Sommaren 2011 som skulle bli en glädjens sommar då Furuviksparken – Furuviksbarnen tillsamman skulle ha fyllt 75 år………… nu blev det bara 73.

 

I min poesibok står någonstans; ”Vad vore Furuvik i all sin glans – om inte Furuviksbarnen fanns”

 

 

 

Elizabeth ”Lillan” Hägglund

Furuviksbarn 1949-1959

---------------------------------------------------------------------------------

  Webbmaster: Lotta tummenopp lisse-lotte@danielson.be

Gå till Veteranföreningens Startsida

Senast uppdaterad:  2011-01-27