Tusen och en natt - 1942 Cirkusen.

Det hade från början varit vissa problem med att finna användning för Teater-Cirkus, men nu kom man på idén att uppföra cirkusbetonade barnspel i byggnadens manege. Det visade sig att Johan Jansson och Bodo West kompletterade varandra ypperligt. Johan Jansson svarade för spelens ram och handling, medan Bodo West skötte instuderingen av akrobatiken och de artistiska prestationerna. Det första spelet i Teater-Cirkus, ”Tusen och en natt”, visades sommaren 1942. I Furuviksparkens programblad för maj – juni 1942 stod det bl.a.: 

Furuviksbarnen bjuda i vår på något alldeles nytt, ett orientaliskt sagospel, som kallats ”Tusen och en natt”. Det är både praktfullt och roande. Inte mindre än 60 barn medverka och utstyrseln är vacker och färggrann. Småttingarna sjunga, dansa och leka och roa både sig själva och publiken av hjärtans lust. Det är herrar Johan Jansson och Bodo, som stå för denna påhittiga och trevliga barnteater, som nu på våren utspelas i Cirkus.

Sagospelet inledes med en ståtlig kavalkad av barn och djur (”Fram genom öknens glödheta sand, skrider en trött karavan”) och arabprinsessan kommer i bärstol. Sedan spränger den lille fyraårige sheiken Leif in på en yster ponny och till hans ära ordnar prinsessan en fest, vari deltaga sköna, beslöjade danserskor, sångare, trollkarlar, fakirer, svärdslukare och Ali Baba och hans skäggiga rövare samt en trupp verkligt spänstiga arabpojkar, som bygga pyramider och göra vigheter under skrik och oväsen. Ett synnerligen näpet inslag är den lilla engelska ladyn Laila, som rider in på en shetlandsponny och sedan var en uppvisning i frihetsdressyr.

Spelen i Furuvik väckte tidigt berättigad uppmärksamhet. Sedan 1942 hade man besökt Stockholm varje år och gett föreställningar i djurgårdscirkus. Senare utsträcktes gästspelen även till Liseberg i Göteborg. Även från andra håll kom förfrågningar om möjligheten att få besök av Furuviksbarnen, vilket fick Gösta Nygren att fundera på att starta cirkus.

Foton: Pressens bild och Riwkin

Från och med 1942 fick Furuviksbarnen också spela i Cirkus. Etablerade textförfattare kompletterade ”faster Agnes” arbete med sångerna.  För musiken svarade bland andra Gösta Nilsson och Yngve Eriksson med musiker var senare husband i många år.

   

 Ökensången, Prinsessans och Prinsen entrésånger.

  En liten Europé, Laila på Gullan    Shejken Leif med uppvaktning 

  Bärstol med följe    Akrobatik    Final för tusen och en natt

  fr v:  Hans-Erik  Laila Nygren och Sven Allan.

 Ryttare Leif och Laila    Tärnornas Dans

-----------------------------------------------------------------------------------------

Webbmaster: Lotta tummenopp lisse-lotte@danielson.be

Gå till Veteranföreningens Startsida

Senast uppdaterad:  2009-10-27

Tillbaka