UTDRAG UR Furuviksveteranernas Verksamhetsberättelse för år 2011:

……………………

Aktiviteter

 

Den 24 januari 2011 meddelade Tom Widorson, Furuviksparken via brev, som bifogas verksamhets­berättelsen, att man hade beslutat att lägga ner Furuviksbarnen. Man påstod, enligt vår erfarenhet felaktigt, att det inte fanns något intresse längre bland publiken för Furuviksbarnen. Det vi hade befarat en längre tid hade nu skett. Veteranföreningen kommer dock att tills vidare finnas kvar och så även vår hemsida.

Fredagen den 20 mars hölls vårt årsmöte. Följande motioner har lämnats av Birgitta Bergström:

 

1.  Föreningen kontaktar Gävle Museum om en plats på museet för att visa Furuviksbarnens historia med t ex kostymer, bilder, program mm.

2.  Föreningen gör en bok om "Den bästa barndomen - att vara ett Furuviksbarn". Hjälp tas av någon duktig journalist.

…………………………………

Den 25 augusti träffade styrelsen journalisten Theta Åhs för att prata om hur vi ville att en ev. bok skulle se ut. Vi ansåg att hon skrev på ett sådant sätt som skulle passa oss. Theta blev mycket intresserad och bekräftade att hon gärna ville skriva boken om Furuviksbarnen. I samband med detta ansåg vi att vi tillsvidare inte tar på oss arbetet och kostnaderna med att ta fram en T-shirt med tryck.

Den 26 september hade vi Pressinformation på Majas Café om att boken "Man har väl varit Furuviks- barn..." skulle skrivas och utkomma före jul 2012!

Nu började en höst som vi aldrig varit med om tidigare. Först måste vi prata ihop oss om vad som skulle finnas med i boken - och på vilket sätt. Vi var inte alltid eniga men efter många diskussioner lyckades vi enas någorlunda och kunde börja arbeta med boken. Det var nog tur att vi inte visste hur mycket arbete det ligger bakom att producera en bok. Ex.vis att leta fram bilder som i många fall fick omformateras för att kunna tryckas, ragga sponsorer, söka bidrag från fonder, hitta intervjuoffer och kontakta dessa, kontakter med tryckeriet, fotografering av de medverkande och hitta tider som passade, leta fram nya bilder för att de första inte riktigt passade in, läsa och rätta rena sakfel och leta fram vad som var rätt, leta nya bilder och korrekturläsa, korrekturläsa, korrekturläsa. Det som var som mest besvärligt var att vi pratade "olika språk". Vi förstod inte riktigt varandra och mycket tid gick åt till att medla mellan oss alla……………………

Mitt i allt detta blev vi i november kontaktade av Länsmuseet som meddelade att de gärna ville göra en utställning tillsammans med oss under sommaren 2012. Vi hade en första träff den 11 november för att prata ihop oss och bestämde en träff i januari med Ann Nielsén, som ansvarar för utställningen från museets sida. En verkligt positiv nyhet….

Nåväl……

Exakt 2 timmar före deadline för manuskriptets inlämnande till Tryckeriet lämnades detta in efter nattens slutliga bearbetning……………..

------------------------------------------------------------

 

Den 14 december hade vi "Boksläpp" på Gävle slott tillsammans med vår Landshövding Barbro Holmberg. Hon höll ett trevligt tal och berättade att det var första gången hon var med om ett release- party. Björn Widegren talade, Lars-Åke Wilhelmsson talade, David Hammarberg visade upp sitt handstansnummer till musik på flygel av Leif Eriksson, Gunilla Riva sjöng om sin lilla vita kanin. Men framför allt var det helt underbart att träffa alla gamla kompisar. Det var många "Kommer du ihåg" och "Minns du". De två timmarna på Slottet var värda all det arbete som lagts ner på att producera boken.

Den 17-18 december fanns vi i Furuvik under Julmarknaden och sålde böcker.

I början av januari blev vi kontaktade av Lars Rosenblom på Senior-radion som ville göra en intervju med Veteranföreningen med direktsändning den 16 januari.

Den 25 januari träffade vi Ann Nielsén på museet för att prata vidare om utställningen som kommer att öppnas lördagen den 12 maj och vara kvar ända till slutet av juli månad. Vi har även varit ut till Furuvik tillsammans med Ann för att undersöka vad det fanns för dräkter och rekvisita att låna till utställningen.

 

Den 7 februari hade vi en träff med Tom Widorson i Furuvik och hade då turen att även träffa och få en fin kontakt med koncernens marknadschef Krister Fogelmark. Han blev mycket intresserad av Veteranföreningen och blev imponerad av vår bok och skulle läsa den med stort nöje.

Slutord

Verksamhetsåret som började så tråkigt och ledsamt med beskedet om nedläggning av Furuviksbarnen slutade ändå med pompa och ståt i och med "Boksläppet" på Slottet.

Inget av allt detta hade kunnat genomföras om inte vi haft medlemmar med ett stort engagemang och en vilja att "sagan" om Furuviksbarnen inte får glömmas bort.

ETT STORT TACK till alla som har hjälpt till att förverkliga vår dröm om en bok om våra underbara somrar i Furuvik och i Furuviksbarnen.

Tack till Lisse-Lotte och Lillan som kämpar vidare med vår mycket uppmärksammade hemsida. Än har inte "Albertina" skjutits i sank!

 

---------------------------------

 

KÖP BOKEN ”Man har väl varit Furiviksbarn…” den kom till under Blod, Svett och Tårar och är vår stora STOLTHET efter MÅNGAS engagemang. Furuviksbarnen har nu blivit KULT               ……

 

Enklast är att kontakta Birgitta Bergström på tel.nr   026-993 39.

Den går även att köpa på BOKIA och AKADEMIBOKHANDELN.

 

Hälsningar från

några som representerar gruppen "Vi hade den stora turen att få vara med i ....MAN HAR VÄL VARIT FURUVIKSBARN"